A másnaposságról sok tévhit kering, amelyek gyakran félrevezetőek lehetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb félreértéseket, és tisztázunk néhány fontos tényt a másnaposságról. 1. **A sötét italok rosszabbak**: Sokan úgy vélik, hogy a sötét színű

Cikkünkben feltárjuk a másnapossággal kapcsolatos hat legelterjedtebb tévhitet. Emellett hasznos tanácsokat adunk arról, hogy mit érdemes elkerülni, és milyen lépéseket tehet a gyorsabb felépülés érdekében, hogy hamarosan jobban érezhesse magát.
Amit helyette ajánlunk: Próbáljuk meg másnaposságunkat minél hamarabb orvosolni, de ne egy újabb adag véralkoholszint-emelővel. A legjobb reggeli szomjoltó a tiszta víz, gyümölcstea vagy egy izotóniás ital, amely visszaállítja az elvesztett elektrolitokat (ezek segítenek a testi funkcióink eredményes ellátásában), valamint igyunk vizet, hogy megakadályozzuk a kiszáradást, ami gyengeséggel, szédüléssel, fejfájással és szájszáradással járna!
Amit javaslunk: Bár a legtöbb fájdalomcsillapító általában biztonságos a máj számára, az alkoholfogyasztás megnehezíti a máj munkáját, mivel az alkohol lebontása elveszi a figyelmét. Ezért a fájdalomcsillapítók által kiváltott reakciók eltérő irányba terelődhetnek, ami akár májgyulladáshoz is vezethet. Ha fájdalomcsillapítóra van szükségünk, érdemes nemszteroid gyulladáscsökkentőt választani, de fontos, hogy ne vegyük be lefekvés előtt! A gyógyszerek hatása ugyanis éjfél körül általában elérheti a csúcsát, de mire reggel felébredünk, a hatásuk már elhalványul. A legideálisabb megoldás az, ha reggel, ébredés után szedjük be a fájdalomcsillapítót; így bár azonnal nem érezhetjük a hatását, egy órával később már sokkal jobban fogjuk magunkat érezni!
Ahogy valójában történik: A hiedelemmel ellentétben a valóság az, hogy könnyebben be lehet rúgni diétás koktélok fogyasztása után. Az ok, hogy a kevesebb kalóriát tartalmazó italok gyorsabban kiürülnek a gyomorból. Ennek következményeként hamar telítődik a máj.
Amit javaslunk: Az alkoholfogyasztás után az étkezés már nem igazán hatékony, sokkal inkább érdemes az ivás előtt táplálkozni. Ha ételt fogyasztunk az ital előtt, az segít lassítani az alkohol lebontását a szervezetünkben, így a májunkat sem terheli meg annyira hirtelen. Emellett, ha van étel a gyomrunkban, az alkohol irritáló hatása is csökkenthető. A lassabb felszívódás miatt pedig a másnapi fejfájás esélye is mérséklődik. Fontos azonban, hogy tudjuk: bármennyire is lassabban szívódik fel az alkohol, ha eszünk előtte, az alkohol akkor is jelen lesz a szervezetünkben, és végül ugyanúgy be fog épülni.
A valóság az, hogy a bor valóban gazdag számos értékes anyagban, például rezveratrolban, amelyről sokan tudják, hogy jótékony hatású lehet. Azonban, ha a másnaposság mértékét nézzük, a sör a nyerő! Ennek az az oka, hogy a vörösborban lévő különféle anyagok – mint például a szulfitok, hisztamin, metanol és csersav – fejfájást okozhatnak azoknál, akik érzékenyek rájuk, így fokozva a másnaposság kellemetlen tüneteit. Érdemes megemlíteni, hogy a sör is tartalmaz értékes tápanyagokat, például bizonyos B-vitaminokat, de mindkét ital esetében a mértékletes fogyasztás szükséges ahhoz, hogy valóban pozitív hatásokat tapasztaljunk. Fontos tudni, hogy egyik alkoholos ital sem nyújt olyan egyedi tápanyagot, amelyhez ne juthatnánk hozzá más forrásokból.
Ami a valóság: Az alkohol az emésztőrendszeren keresztül kerül a szervezetbe, onnan szívódik fel, majd a vérammal a májba jutva ebben a szervben bomlik le, tehát nem lehet kiizzadni, bármilyen intenzíven is sportol valaki.