Szoptatás: A mamák és babák egészségét is védheti - elhízás és szív- és érrendszeri problémák ellen egyaránt! - Házipatika

Szoptatás idején érdemes megfontolni, hogy a megszokott napi kalóriabevitelünket körülbelül 340-400 kalóriával növeljük, hogy támogassuk a szervezetünk energia- és tápanyagigényét. Az extra kalóriák pótlásához válasszunk olyan ételeket, amelyek gazdagok tápanyagokban. Például egy szelet teljes kiőrlésű kenyér egy evőkanál mogyoróvajjal, egy közepes méretű banán vagy alma, valamint körülbelül 225 gramm joghurt remek választás lehet – olvasható a Mayo Clinic ajánlásaiban.
Válasszunk a fehérjében gazdag ételeket, például a sovány húst, a tojást, a tejtermékeket, a babot, a lencsét. Teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint gyümölcsöt és zöldséget is fogyasszunk bőséggel.
Amikor szoptatás alatt különféle ízletes ételeket fogyasztunk, az jelentősen befolyásolja az anyatej ízvilágát. Ez a változatosság nem csupán különleges élményeket kínál a babának, hanem segíthet abban is, hogy később könnyebben nyitott legyen a szilárd ételek elfogadására. Az ízek felfedezése tehát nemcsak a szoptatás időszakában, hanem a baba étkezési szokásainak kialakulásában is kulcsszerepet játszik.
Orvosunk javasolhatja azt is naponta szedjünk multivitamint, vagy más étrendkiegészítőt a szoptatás alatt. Ez segíthet abban, hogy a baba minden szükséges vitaminhoz hozzájusson.
Minden szoptatás során érdemes egy pohár vizet vagy más italt fogyasztani, de a legjobb, ha a víz mellett tesszük le a voksunkat. Javasolt elkerülni a gyümölcsleveket és az olyan italokat, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. A koffein bevitelét is érdemes korlátozni, mivel az anyatejben lévő koffein nyűgössé teheti a babát, és hatással lehet az alvására is.