Ez a mindennapi ital észrevétlenül képes fokozni a víz minőségét.


Valószínű, hogy te is gyakran élvezed ezt az italt, amelyről mostanában kiderült, hogy nemcsak a már jól ismert jótékony hatásai miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert képes kiszűrni a vízben található káros fémeket.

A teafogyasztás számos pozitív egészségügyi hatással jár, elsősorban azért, mert gazdag polifenolokban. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, illetve javítják a szív- és érrendszer állapotát, így a teázással csökkenthető a szívbetegségek és a cukorbetegségek kockázata, valamint a szívroham és a stroke esélye. Sőt, a tea polifenoljai rákmegelőző hatással is bírnak.

Most egy új, meglepő felfedezés született a tea világában: kiderült, hogy a tea a víz tisztításában is hasznos szerepet játszhat.

A beáztatott tealevelek különleges tulajdonságukkal bírnak, hiszen képesek természetes úton megkötni a vízben előforduló nehézfémeket, mint például az ólmot és a kadmiumot.

- Az Illinois állambeli Northwestern Egyetem kutatói által végzett kutatás eredményei megjelentek az ACS Food Science & Technology című folyóiratban.

Régebben nem sok figyelmet kaptak a hétköznapi tea elkészítésének azon aspektusai, amikor a tealeveket vagy filtereket forró vízbe merítjük. Most a kutatók arra összpontosítanak, hogy felfedezzék, miként befolyásolja a különböző teafajták és csomagolási formák a nehézfémek megkötésének hatékonyságát (adszorpcióját).

A kísérlet során különböző teafajtákat, mint például a fekete, zöld, oolong, fehér, kamilla és rooibos, vizsgáltak. Ezeket nemcsak szálas és filteres formában, hanem különböző anyagú filterek - cellulóz, pamut és nejlon - segítségével is alávetették a tesztelésnek. A kutatás során egy fémeket tartalmazó oldatot készítettek, melyben többek között ólom, kadmium, króm, réz és cink található.

A folyadékot majdnem a forráspontjára hevítték, ezt követően pedig belehelyezték a tealeveleket. Az áztatás időtartama változó volt, néhány másodperctől egészen 24 óráig terjedt. Végül mérni kezdték, hogy mennyi fém maradt a vízben.

Ez egy bögre vízre, egy filteres teára és három-öt perces áztatási időre vonatkozik. De ennél jóval több fémet is kiszűrhetünk, ha tovább áztatjuk a filtert.

A különböző teafajták víztisztító képessége között nem volt számottevő eltérés, ám a finomra őrölt tealevelek, különösen a fekete tea esetében, valamivel hatékonyabban kötöttek meg fémeket, mint a szálas teák. Ennek hátterében az áll, hogy az apróra tört levelek megnövelik a felületet, így a filteres teák "jobban teljesítenek" a fémek megkötésében.

A filterek tesztelése során (tea nélkül) jelentős eltérések mutatkoztak a víztisztító teljesítményben. A mezőnyben a cellulózból készült filterek bizonyultak a leghatékonyabbnak, míg a pamut- és nejlonzacskók alig tudtak megkötni fémeket. Érdemes megjegyezni, hogy a műanyag filterek eleve problémásak, mivel mikroműanyag részecskékkel szennyezhetik az italunkat.

Az összes tényező közül egyvalami játszotta a legnagyobb szerepet: az áztatási idő. Minél tovább volt a tea a vízben, annál több káros nehézfémet szűrt ki.

Aki csupán egy-két percig, vagy még ennél is rövidebb időtartamra áztatja a teáját, valószínűleg nem tapasztalja meg a jótékony hatásokat. Viszont, ha a teát hosszabb időn keresztül, akár egy egész éjszakán át hagyják ázni, a vízben található fémek jelentős része, szinte az összes, kivonhatóvá válik. Érdemes megemlíteni, hogy a fejlett országokban az ivóvizek fémszennyezése általában nem olyan mértékű, mint amivel a kísérletek során találkoztak. Azonban, még ha az ólom koncentrációja alacsonyabb is, a tea hasonló arányban távolítja el a fémeket.

„Nem azt ajánljuk, hogy mindenki vízszűrőként használja a tealeveleket” - nyilatkozta Vinayak P. Dravid, a kutatás vezetője. Hangsúlyozta, hogy lehetséges olyan anyagok kifejlesztése, amelyek hasonló hatékonysággal képesek megkötni a vízben található nehézfémeket. A kutatás különlegessége abban rejlik, hogy a tea a világ egyik legnépszerűbb itala, és nem szükséges bonyolult eljárásokat alkalmazni: elegendő, ha a tealeveleket a megszokott módon beáztatjuk, így észrevétlenül és természetes módon eltávolítják a fémeket a vízből.

Az új kutatási eredmények izgalmas betekintést nyújtanak abba, hogy miért tapasztalható alacsonyabb szívbetegségek és stroke előfordulás azokban az országokban, ahol a tea fogyasztása népszerű. Elképzelhető, hogy a jövőben tudományos bizonyítékok is születnek arra vonatkozóan, hogy napi egy csésze tea hozzájárulhat a nehézfémek által okozott egészségügyi kockázatok csökkentéséhez.

Related posts