A Nébih is csatlakozott a szüretelési folyamatokhoz - Magyar Mezőgazdaság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén újra különleges ellenőrzéseket indít a szüreti időszakban. A fókuszban a borászatok és a szőlőfelvásárlók tevékenysége áll, céljuk pedig, hogy biztosítsák a minőségi és biztonságos borok előállítását.
Az akció egyik fő célja, hogy garantálja: a borelőállítás első lépéseként végzett szüret során precízen rögzítsék a leszüretelt szőlő mustfokát és mennyiségét.
A szőlőfeldolgozás ellenőrzésével a hatóság hiteles referencia adatokhoz jut, amelyek később fontos viszonyítási alapot jelenthetnek a borászati termékek eredetének pontos ellenőrzéséhez. Az ellenőrzés helyszínén elvégzett (in situ) vizsgálatok eredményeinek rögzítése révén létrejön egy adatbázis, amely évjárat, termőhely és szőlőfajta szerinti bontásban segíti a hatóságot a borászati termékek minőségbiztosításával, eredetvédelmével kapcsolatos feladatainak ellátásában.
Az előre be nem jelentett szüreti ellenőrzéseken a borászati felügyelők hitelesített mérőeszközökkel ellenőrzik a mustfokot és a betakarított szőlő mennyiségét. A mért értékeket összevetik a borászat nyilvántartásában szereplő adatokkal.
A folyamat során minden egyes helyszínen összegyűjtik a bor készítéséhez szükséges szőlő mennyiségét, amely néhány liter bor előállításához elegendő. Ebből a szőlőből, szigorúan ellenőrzött és előre meghatározott körülmények között, készülnek el a 2025-ös év referenciaborai. Ezek a borok részletes analitikai adatokkal, többek között stabil izotópértékekkel rendelkeznek, amelyek fontos viszonyítási alapot nyújtanak majd a 2025-ös évjáratú borok szúrópróbaszerű ellenőrzésekor.
A Nébih ellenőrzései nem csupán a fogyasztók védelmét célozzák, hanem a bortermelők érdekeit is szem előtt tartják. A jogellenesen előállított borászati termékek forgalmazása ugyanis kárt okoz a borágazat tisztességes szereplőinek. Ezért elengedhetetlen a hatékony hatósági kontroll, amely a borász közösség alapvető érdekeit szolgálja.