A böjt idején sem kell lemondanunk a tápláló ételekről! Íme néhány kreatív recept, amelyek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is!


A hámozott zöldségeket felkockázom, majd olajon párolom, sorrendben a hagymát, fokhagymát, zellert, sárgarépát, cukkinit. Liszttel megszórom és felöntöm az alaplével. Miután felforraltam, a lángot mérsékelve főzöm 30-40 percen át. A felénél mehet bele a konzerv paradicsom és a leszűrt fehér bab. A vége előtt kifőzöm benne a tésztát, aprított bazsalikommal, citromlével, reszelt citromhéjjal, sóval, borssal ízesítem. Reszelt parmezánnal tálalom.

A spenótot alaposan átvizsgáljuk, majd friss vízben megmossuk, végül pedig lecsepegtetjük, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon. A hagymát és a fokhagymát hámozás után finomra aprítjuk, hogy gazdag ízt adjanak az ételnek.

A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük, hogy a sütemény tökéletesen átsüljön és ízletes legyen.

A vajat egy serpenyőben felhevítjük, majd a forró zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, amíg illatosak és aranybarnák nem lesznek. Ezt követően hozzáadjuk a friss spenótot, és folyamatos keverés mellett pároljuk, amíg a levelek össze nem esnek és szép zöld színűek nem lesznek (ez csupán néhány percet vesz igénybe). Végül leszűrjük a spenótot, és félretesszük, hogy készen álljon a további felhasználásra.

Lábasban felforrósítjuk a tejet, belekeverjük a müzlit, a krémsajtot, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Válasszunk ki egy hőálló tálat, és az aljába öntsünk egy kevés ízletes sajtszószt. Ezt követően béleljük ki egy sor tésztalappal. Erre jöhet egy gazdag réteg friss spenót, majd újabb tésztalapok, ismét spenót, és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A maradék sajtszószt óvatosan öntsük a tetejére, majd szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Az elkészített ételt ezután helyezzük a sütőbe, ahol körülbelül 45 percig süssük, amíg a sajt szép aranybarnára pirul és az ízek tökéletesen összeérnek.

A hagymát apró kockákra vágjuk, majd az olajban aranybarnára pirítjuk, hogy kiadja gazdag ízét.

Az apróra kockázott paradicsomot gondosan beledobjuk a lábasba, majd ízesítjük egy csipet sóval, borssal, őrölt római köménnyel, fűszeres piros paprikával és egy leheletnyi cukorral, hogy kiemeljük az ízek harmóniáját. A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és hagyjuk, hogy a rotyogó szósz magába szívja az összes fűszer aromáját, míg a konyhát betölti az ínycsiklandó illat.

A kápia paprikát és a zöldpaprikát vágjuk vágjuk csíkokra, majd dobjuk bele a paradicsomos alapba. Főzzük, míg a paprika megpuhul. Ízesítsük ízlés szerint chillivel.

Amikor minden hozzávaló jól megpuhult, egy kanál segítségével négy kis mélyedést alakítunk ki a szószban, majd óvatosan beleütjük a négy tojást. Lefedjük az edényt, és alacsony vagy közepes lángon hagyjuk, hogy a tojások szépen megfőjenek. Amikor elkészült, friss petrezselyemmel megszórjuk, és puha, ropogós kenyérrel vagy ízletes pitával tálaljuk.

Related posts